TurboCAD Forums

The Ultimate Resource for TurboCAD Knowledge

Register
 
Interested in some really terrific mobile apps? Visit www.turboapps.com for details.

Snap
Read 1326 times
* December 11, 2018, 01:24:39 AM
Snap not work on any nodes polyline
3 nodes works, 3 nodes not works.

Polyline is not draw directly. Its from extrude Slab (from basic workplane, z=0)

Logged


* December 11, 2018, 03:10:04 AM
#1
No solution.

Just posting to say I get the same as yourself. I also tried in v2018 but I got the same thing.   I did try exploding the polyline and then use join polyline on it, after that it would snap OK.

Unless someone knows the cause.  I can only guess that something went wrong with the template or property preset.

Logged


* December 11, 2018, 03:48:10 AM
#2
No solution.

Just posting to say I get the same as yourself. I also tried in v2018 but I got the same thing.   I did try exploding the polyline and then use join polyline on it, after that it would snap OK.

Unless someone knows the cause.  I can only guess that something went wrong with the template or property preset.

Was it possible to simple extrude the polyline ?

Logged


* December 11, 2018, 05:30:33 AM
#3
Simple extrude is possible. Most functions applied to the polyline work correctly.

Look on selection info :
Number of vertices: 7   but (x, y) information is  only for 5 vertices !!!
« Last Edit: December 11, 2018, 05:37:30 AM by mpavelek »

Logged


* December 11, 2018, 08:04:42 AM
#4
Look on selection info :
Number of vertices: 7   but (x, y) information is  only for 5 vertices !!!

Yes, the metrics only shows 5 vertices, that is normal.

For a full list (in later versions of TC pro and possibly Expert).  Normally one can open the TurboCAD coordinate export palette.  under options I turn off mid points,  select part and click export.  One does not have to save the list.  Simply click cancel in the save dialog.   HOWEVER.  This shows a problem with your polyline,  as it only exports the start vertex, not a complete list.   To me this says the polyline is corrupted in TC's memory, because in the export palette, it lists the polyline as just a starting point.  (I could be wrong though.)


« Last Edit: December 11, 2018, 08:15:08 AM by Andy H »

Logged


* December 11, 2018, 10:01:40 AM
#5
It's more than a simple Polyline. The "112 PRAKOVNA 12.9 m2" is a Block which is somehow associated with it. I can't select that Block directly, but it tags along if I copy the Polyline and paste it into a new drawing.

Henry H

Logged


* December 11, 2018, 11:53:58 AM
#6
The "Block" is Entity mark.
It does not affect "show" the problem. File was saved as selection from a large file.
I'm sending a new file, incl. entity mark and block.


Problem 1: No snaps

Problem 2: First File : Why was the entity mark copied to the file? When was not selected? (selected was only polyline without EM) Respektiv : copied was only "show of EM", object can not be edited.

Problem 3:
Select the polyline. Choose to edit nodes. Select some nodes. Selected nodes can not be moved in any direction (on the monitor by cursor). Sometimes up, another down, etc.  Changing nodes by entering numeric values is possible.

It's a complex bug.
The problem is by polyline with entity marks. Not by polyline which is directly drawn. Only of polyline after any explode (in my case after explode Slab). And only for polylines that have been changed.
« Last Edit: December 12, 2018, 05:23:01 AM by mpavelek »

Logged


* December 11, 2018, 01:46:00 PM
#7
Change the pen properties > width > scaling to world and add a value .1

where did the polyline attribute data come from and how was this drawn

Logged
"What do I know, I'm still learning"..
Windows 7 64 bit HP > on a stock HP laptop with 4gb-2.4 GHz.Turbocad 2019-2018-2017, TurboCad Platinum 21.Using LightWorks, Anilab lab 5. ATI Mobility Radeon HD 4500/5100 and HP all in one desktop with Nvidia Geforce 210, open gl 3.3


* December 11, 2018, 07:12:15 PM
#8
Dean thanks,
but did not write that I do not know how to solve a specific problem with „one“ polyline.
In file is not one - there are 40 rooms on one floor. The number of floor is 8. And the number of houses is 3. In one file may by problem whit 40x8x3 = 960 !!! polylines.

Written instructions work, but definitely not good idea. Snaps are here, but not one, but three in „one“ place. If you want snap exactly, then you must zoom in (about 10 seconds to change the display from 5000mm to 5mm - about 1000x zoom to see what snap – left, center or right?). And then the same time zoom out to work with another polyline).
I do not recommend using the world scale line to anyone. This is big source any problems. Do you just try polyline (with world scale line thickness) trim and / or sweep? :-)
Line thickness scales when changing file type (dwg) do not work quite correctly. Especially if they are used in blocks and in the drawing there are 100 different ones. And ...the blocks must still remain blocks. You will manually repair the line thicknesses in individual blocks for tens of hours, because unfortunately the automatic procedure is not.
Use any object with world thickness line? For me I can say :Never !


Like ppm - can not create a closed polyline. You can, but any of the corners should be small arcs. If there are only a few ppm in the drawing ... then OK. But if they 3000 in the file? Most of the time you just sit at a PC and waiting to redraw the image on display. Thanks. No :-(

PS: It is primarily about productivity.
Better solution: select polyline - explore - join polyline – insert new entity mark on the new polyline. Maybe it's slower to change for a few seconds. The overall result will be several times faster (no zoom, exactly, no snap on C or C+0,05 or C-0,05, next … you can polyline modify.  Either way: 40x8x3 x 10 sec = about 3 hours. About 3 hours of utterly unnecessary work ! And that's just because the program does not work right.


By the way … I found the problem by accident. I was looking for a simple alternative solution for something different. What (again) does not work properly!
The right question is? Why explode slab to get a polyline? And next from the polyline get information about area? Why not get information about area directly from slab? That would be the best!
Because it does not work!  At least in CZ language version of the turbocad. Automatic „Area“ is not available in Property Set Definition - for slab. Only an area like "Region" (rough and clean). The result is corect. But in other units. Do not tell .... you must to set scape unit in drawing setup ... IT SET! And its set correctly! The results from „Area“ is "m2" (on polyline), the results area like „Region“ is "sq mm" (on slab). I can not paste in drawing information that the room is great "35.650.000 sq mm." The used unit is "m2" and not "sq mm". So many numbers and letters do not fit into the drawing in the room. And if so, overlay others information on drawing. It just can not.

I have written it here several times. I like TurboCad very much. But I want everything to work properly. Example: I work with TC 10 hours, but 4 hours of that I'm looking for alternative treatments and procedures because something is not working properly. So actually I only work for 6 hours :-( :-(

Logged


* December 12, 2018, 04:16:10 AM
#9
I wonder if it is the same reason that slabs don't stretch.
I use the Hatch tool (before adding doors and windows)  for rooms, I cant remember ,but I think it had something to do with the polylines not stretching when they were created by exploding a slab. It is almost as if there is some sort of invisible constraint applied
« Last Edit: December 12, 2018, 04:24:37 AM by nikkipollard »

Logged
Nikki
TC20 platinum
TC 2015 platinum
TC 2017 with lightworks


* December 12, 2018, 05:17:49 AM
#10
…. slabs do not stretch … etc.   - maybe.
But I do not think this is a big problem. You can select objects (multiple, slabs + wands, etc. together) - node edit - select nodes you want to change - and stretch it. Usually it works just like a command stretch. Usually, not always. Because some selections can not switch to node edit mode.

Logged


* December 12, 2018, 06:09:49 AM
#11
How do you edit nodes of multiple objects at once? Is there a setting?
« Last Edit: December 12, 2018, 06:12:55 AM by nikkipollard »

Logged
Nikki
TC20 platinum
TC 2015 platinum
TC 2017 with lightworks


* December 12, 2018, 06:15:01 AM
#12
I figured it out - I still would like slabs to stretch. Although I will be using this method - Thanks
 I still think the problems are related though.
« Last Edit: December 12, 2018, 06:18:12 AM by nikkipollard »

Logged
Nikki
TC20 platinum
TC 2015 platinum
TC 2017 with lightworks


* December 13, 2018, 10:51:13 AM
#13
I'm confused  ;D

Slab reports PSD automatic "Area" > reported units are in/from assigned MS "Units".

Slab properties area is reported  in/from  MS "Area units"
« Last Edit: December 13, 2018, 10:55:42 AM by Dean »

Logged
"What do I know, I'm still learning"..
Windows 7 64 bit HP > on a stock HP laptop with 4gb-2.4 GHz.Turbocad 2019-2018-2017, TurboCad Platinum 21.Using LightWorks, Anilab lab 5. ATI Mobility Radeon HD 4500/5100 and HP all in one desktop with Nvidia Geforce 210, open gl 3.3


* December 13, 2018, 12:19:04 PM
#14
Dean, I do not know if he understands correctly.

Space Unit are set for the area m2.
The result of the slab is, however, sq mm

It's a bug in the program. Without any discussion. At least in CZ version TC.

That's why I explode slab on the polyline. Here is result OK - m2.

Logged


* December 13, 2018, 01:02:12 PM
#15
mpavelek

Long time ago i take up same issue and i got the understanding of it's because TC's database is old and original very poorly written so they nearly dont want to touch it, and guessing replace it with something newer/ better will cost a lot.
I do the same as you with slabs, copy, explode and delete surface's to get the m2 instead of sq mm from the polyline leftovers, that i connect with an Property Set/ Marker that give me layername and area and they have brushcolor by layer in different kind of rooms, looks sort of fancy :)

Torfinn

Logged
V18, V19, V20, V21, 2015/ 16/ 17/ 18 Pro. Platinum
Deluxe V20, V21, 2015/ 16/ 17
RedSDK enabled
Windows 10 Home Premium 64 bit, 32 GB
NVIDIA Geforce GTX 780m, 1 GB


* December 13, 2018, 01:47:12 PM
#16
Maybe that's why they add area units in MS  ;D


Logged
"What do I know, I'm still learning"..
Windows 7 64 bit HP > on a stock HP laptop with 4gb-2.4 GHz.Turbocad 2019-2018-2017, TurboCad Platinum 21.Using LightWorks, Anilab lab 5. ATI Mobility Radeon HD 4500/5100 and HP all in one desktop with Nvidia Geforce 210, open gl 3.3


* December 13, 2018, 05:00:58 PM
#17
Hei gamle Ørn :)

Can you get that in metric system/ mm with Databasetool and Entety Marker

Torfinn

Logged
V18, V19, V20, V21, 2015/ 16/ 17/ 18 Pro. Platinum
Deluxe V20, V21, 2015/ 16/ 17
RedSDK enabled
Windows 10 Home Premium 64 bit, 32 GB
NVIDIA Geforce GTX 780m, 1 GB


* December 13, 2018, 05:52:29 PM
#18
Hey old Buddy  :)
I don't work in wannabe metric system,  ;D I'm in English.
Maybe later I'll try.

Logged
"What do I know, I'm still learning"..
Windows 7 64 bit HP > on a stock HP laptop with 4gb-2.4 GHz.Turbocad 2019-2018-2017, TurboCad Platinum 21.Using LightWorks, Anilab lab 5. ATI Mobility Radeon HD 4500/5100 and HP all in one desktop with Nvidia Geforce 210, open gl 3.3


* December 13, 2018, 05:59:41 PM
#19
Hei gamle Ørn :)

Touche :))

Torfinn

Logged
V18, V19, V20, V21, 2015/ 16/ 17/ 18 Pro. Platinum
Deluxe V20, V21, 2015/ 16/ 17
RedSDK enabled
Windows 10 Home Premium 64 bit, 32 GB
NVIDIA Geforce GTX 780m, 1 GB


* December 13, 2018, 10:10:13 PM
#20
I wonder if it is something to do with the type of area.
 For polylines it is "area" and slabs it is "area - gross" or "area -net" . When it reports area net or gross the program is not telling it to convert the same way it does for area.
Surely that is an easy thing to fix in a program.
While they are at it what we really need is a proper "space" tool , Which can show hatches , correct areas and volumes and automatically fill the empty space between slabs and walls
« Last Edit: December 13, 2018, 10:28:31 PM by nikkipollard »

Logged
Nikki
TC20 platinum
TC 2015 platinum
TC 2017 with lightworks